színterápia-kék-harmónia-tenger
A KÉK színről
Írta: Kovács Krisztina -

A KÉK az ég és a tenger/víz színe, ha feltekintünk az égboltra, vagy nézzük a tengert, gyakran elcsitítja a gondolatainkat és megnyugtatja a lelkünket.

Az ég színe úgy jön létre, hogy a nap fénye a kékkel megegyező hullámhosszú légköri részecskéket szétszórja, és ezáltal kék fény tükröződik minden irányba. Sokan választják emiatt is nyaralási úticélként a tengert, vízparti helyeket. Amikor alvási nehézséggel küszködünk, akkor segíthet, ha belélegezzük, elképzeljük a kék színt. A kék, a spectrum első hideg színe, és hatása ellentétes a vörössel, míg a vörös ingerel, kiterjeszt és felmelegít, a kék megnyugtat, összehúz és hűsít. A kék szín a torokra, azaz a beszéd, a kommunikáció, azaz az önkifejezés központjára is hatással van. Már egy nyakunkon viselt kék kendő is segíthet legyőzni félelmeinket. Az őszinteség és a becsületesség szintén kék tulajdonságok.

Sok világvallásban a kék az istenek színe. A kék szín jól illik a hálószobába, olyan helyekre, ahol relaxálni szeretnénk, Hideg jellege miatt nem tanácsos nagy felületen alkalmazni, olyan szobában, ahol kevés a napfény.

Kulcsmondata és megerősítés:
„Béke kommunikáció, ami inkább rajtunk keresztül árad, mint tőlünk ered.”
„Teljes vagyok. Képes vagyok lényem minden részét integrálni.”
„Békével élek, magammal és a világgal”.

Asztrológiai hozzárendelés: Ikrek/Merkúr: kommunikáció, ismeret- és tapasztalatcsere Bika/Vénusz: tér- és formaérzékelés, Vízöntő/Uránusz: függetlenség, magasrendű tudás, ismeretek közlése, inspiráció.

Fizikai szinten a nyak, tarkó, fülek, nyelőcső, hangképző szervek, légcső, hörgők, tüdő felső része, karok és pajzsmirigy kapcsolható a kék színhez.
Pozitív aspektusában a kék kommunikáció békés, inkább eszmecsere, semmint vita. Magasabb szinten az ember, már átgondolja mit mond és érdemes-e megszakítani a csendet szavaival.

Kék típusú embernek igénye van egyedüllétre és függetlenségre. Harmóniára, egyensúlyra törekszik.
A személyiségfejlődés pszichológia szerint az apa társítható a kék színhez.

Kék tulajdonságok:
Pozitív: jó beszédkészség, taktikus, önelemző, komoly, hűséges
Negatív: hallgatag, manipulatív, álnok, visszahúzódó, hideg

Kék ásványok:
Szimbolizálják a bölcsességet, harmóniát és a kommunikációt, segíthetnek a feszültség oldásában.
A Lapis lazuli fejleszti az intuíciót, szodalittal a torokcsakrát tudjuk hatékonyan tisztítani, az akvamarinnal a tengert idézhetjük fel, így segítve a lecsendesedést.
Legismertebb kék ásványok a fentieken kívül: az akvamarin, angelit, kék kvarc,kék kalcedon és a kianit .

Forrás: Titkok nélkül/Színterápia, Omniverzum Szabadegyetem