Gondolatok a Holdról
Írta: Kovács Krisztina -

„A Hold a Naprendszer egyik óriásholdja, a Földtől mért átlagos távolsága 384 402 km, ami kb. a Föld átmérőjének 30 szorosa.

A Hold különleges helyet foglal el az emberiség kultúrtörténetében. Az őskor és az ókor vallásaiban istennek tekintették. Az európai kultúra legismertebb holdistensége a görög Szeléné és római megfelelője, Luna istennő, de az egyiptomiak Honszu istenétől a maják Ixchelén át az észak-amerikai navahók Yoołgai asdząąn istennőjéig még tucatnyi kultúrában tisztelték istenként.
A Holdnak nincs saját fénye, csak a Nap fényét veri vissza.  A Föld körüli keringése során a megvilágítottsága állandóan változik a Nap–Föld–Hold rendszer pozícióinak változása miatt. A köznyelv szerint a Hold megtelik, majd elfogy. „ (forrás: wikipedia)

A Hold a lélek tükre, lelkünk esszenciáját szimbolizálja, ösztönösen tudott dolgok.

Analógiái: befogadás, alkalmazkodás, gondoskodás, anya, feleség, nő, gyerek, elengedés, család, intuíció. Házhelyzete mutatja,hogy hol szorongunk ösztönösen, hol nem érezzük magunkat biztonságban.
A hold a női-befogadó energia hordozója, ezüstös fehér fényében egy kicsit visszahúzódhatunk a hétköznapi világ elől, és egy másik fajta valóságot ismerhetünk meg.

A holdhoz tartozó csillagjegy a Rák. Napja a hétfő.

A Hold uralma alá tartozó növények rendszerint hűtenek. A vízháztartást rakják rendbe, segíthetnek az emésztésben és vértisztításban.

A Hold gyógyfüvei: pl. réti torma, békalencse, fagyal, csombormenta, orvosi zsálya, varjúháj, kakukkfű.

Zöldségfélék: uborka, saláta, tök, kelkáposzta, sárgadinnye, görögdinnye.
Amikor keresztülhalad egy csillagjegyen a Hold, a jegyhez tartozó szervekre, testrészekre van hatással. A növőben lévő hold a beépülést segíti, a fogyóhold a méregtelenítést, fogyókúrát, tisztulást támogatja.
Ha tudatosak vagyunk, a holdat követve is tehetünk az egészségünkért.

Kristályok: holdkő, igazgyöngy

“Nézz a Holdra,
mintha álmodnád:
mintha némasága hozzád szólna.
Lépj a Holdra.
Ez a távolság,
mit lelkünk megtesz évezredek óta.”
Fodor Ákos