Születésnapos elmélkedés
Írta: Kovács Krisztina -

Sokan nem ünneplik a születésnapjukat… Ha megkérdezzük miért nem, sokszor a válasz én már nem ünneplem, minek stb. Pedig, ha belegondolunk gyerekkorunkban igen is várjuk, zsúrt tartunk, örülünk a tortának, ajándékoknak, közös programnak a barátokkal.

Felnőtt korunkra ez hol veszik el? Lehet, hogy már nem szeretjük annyira magunkat, csalódtunk az évek során, azt gondoljuk nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy napig hátra dőljünk?

Egy kicsit nézzük meg a születésnap eredetét.

Már az ókori civilizációkban is ünnepelték az emberek születésnapját, mert hittek az erejében, hogy az illetőt az istenek védelmezik. Világszerte különböző szokások terjedtek el, pl. Dániában a családtagok lisztet szórnak az ünnepeltre, hogy boldog és szerencsés legyen. Olaszországban annyiszor húzzák meg a gyermek fülét, ahány éves. A születésnapi torta valószínűsíthetően a görögöktől ered, Artemisz istennőt ajándékozták meg vele minden évben, stílusosan Hold alakban elkészítve. Gyertyákat is szúrtak a tortába ezzel imitálva a Hold fényét.

Te mit csináltál legutóbb a születésnapodon? Más volt a nap, mint a szokásos mókuskerék? Mivel lepted meg magad? Esetleg egy kényeztető masszázzsal, vagy valamilyen kis aprósággal ami örömet szerzett?

A születésnap az élet megünnepléséről szól, lehetőségünk van összegezni az elmúlt évet és tervekkel, ambíciókkal elindítani az új évet. A numerológia, asztrológia is vizsgálja a személyes évet születésnaptól születésnapig.

Eljátszottál már a gondolattal, hogy aznap nem dolgozol és olyan dolgot teszel, amit szeretsz? Olvasol egy jó könyvet, sétálsz a természetben, pihensz, találkozol barátokkal?

„Ha egy szép élet vágyát őrzöd,
A múlttal nem szabad törődnöd,
S mindig úgy tégy, ha veszteség ér,
Mint hogyha újjászülten élnél.
Mit akar? – kérdd meg minden naptól.
És minden nap felel majd akkor:
Tetteidnek tudjál örülni,
Más tetteit tudd megbecsülni;
Főként ne gyűlölj egy embert se,
S a többit hagyd az Úristenre!”

Johann Wolfgang von Goethe